Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 14:

Bedankt voor jullie inzet!


De uitdaging zit erop! Maandavond 4 juli was de slotbijeenkomst in het Duurzaamheidscentrum. Het is jullie gelukt om met 81% minder restafval te leven! Hieronder een fotoreportage van deze mooie avond...


De uitdaging zit erop! Maandavond 4 juli was de slotbijeenkomst in het Duurzaamheidscentrum. Het is jullie gelukt om met 81% minder restafval te leven! Hieronder een fotoreportage van deze mooie avond.


Weekopdracht 13:

Hoe wordt Assen 100% restafvalvrij?


De laatste week zit erop. Jullie hebben een fantastisch resultaat bereikt! 81% minder restafval, oftewel gemiddeld 1,6 kilo restafval per week! Als heel Assen uit 100-100-100 deelnemers zou bestaan, d...


De laatste week zit erop. Jullie hebben een fantastisch resultaat bereikt! 81% minder restafval, oftewel gemiddeld 1,6 kilo restafval per week! Als heel Assen uit 100-100-100 deelnemers zou bestaan, dan zouden we nauwelijks restafval meer hebben en de landelijke doelstelling met gemak halen: 1,9 kilo restafval per huishouden per week. We vroegen daarom aan jullie wat de Assenaren nog nodig hebben om restafvalvrij te kunnen leven. Of wat je zelf nog nodig hebt! We hebben al jullie tips en adviezen opgedeeld in drie thema’s: Inzameling, voorlichting en overige tips. Hieronder een overzicht met een reactie vanuit de gemeente.

Inzameling
Er kwamen meerdere tips binnen over de inzameling van het afval. Hoe zouden we dit anders kunnen doen om daarmee restafval te besparen? 

  • Controles van de (grijze) container. Zit er te veel afval in dat er niet in hoort, doe dan een kaartje in de brievenbus of neem persoonlijk contact op met de eigenaar van de container.  
    Dit doen we deels al via de chauffeur. De chauffeurs kunnen namelijk in hun cabines via een camera zien wat er in de container zit als ze deze legen. In de toekomst zouden we periodieke controles kunnen uitvoeren, maar we geven de Assenaren de komende tijd eerst nog de kans om aan het nieuwe afval scheiden te wennen.
  • De inzameling van de hoogbouw aanpassen. 
    De hoogbouw kan al restafval, papier en plastic apart aanbieden via de ondergrondse containers en Plastic, Metaal & Drankkartons (PMD) door de PDM-zakken aan de straat te zetten. In het najaar gaan we aan de slag met het plaatsen van extra ondergrondse containers; nieuwe voor PMD en extra containers voor papier en karton. Zo wordt het aanbieden van gescheiden afval makkelijker voor de inwoners van flats en appartementen.
  • Maak mini milieuparkjes bij de winkelcentra in alle wijken met een inzamelpunt voor glas, schoenen, batterijen, frituurvet en luiers.
    Voor luiers organiseren we geen aparte inzameling. Op dit moment is er namelijk nog geen aparte verwerkingsmethode voor luiers. Daarom worden luiers via het restafval verwerkt. Gezinnen in Assen met meer dan twee kinderen in de luiers kunnen een extra container aanvragen om de hoeveelheid luierafval kwijt te kunnen Deze gele container wordt gelijktijdig met de grijze container geleegd.

    Bij elk winkelcentrum staat een inzamelpunt voor glas. Vaak staat op deze locaties ook een container voor textiel. Frituurvet en batterijen kan vaak ingeleverd worden in de supermarkt bij het winkelcentrum. Dit onderdeel wordt meegenomen in de voorlichtingscampagne van de gemeente over afval, die na de zomervakantie een vervolg krijgt.
  • De blauwe container minder vaak legen.
    Helaas is dit nog niet mogelijk. Veel huishoudens gebruiken namelijk de blauwe container afwisselend voor papier/karton PMD.

Voorlichting
Ook geven jullie aan dat de gemeente met goede voorlichting een hoop kan bereiken. We moeten laten zien dat we met afval bezig zijn. Sinds april zijn we daar volop mee bezig, maar dat kunnen we natuurlijk nog uitbreiden. Jullie geven ideeën als: “Zet een bekende Assenaar in als ambassadeur” en “een afvalprijsvraag/wedstrijd voor wijken: wie heeft het minste restafval”.

OPROEP
Graag nodigen we jullie uit om hierover mee te denken. Jullie weten tenslotte het beste wat er nodig is om de Assenaar nog beter te laten afval scheiden! Daarom organiseren we in september een bijeenkomst, gebaseerd op de tips en adviezen die jullie nu al hebben aangedragen. Wil jij meedenken? Stuur dan een mail naar assen@100-100-100.nl.

Overige tips
Daarnaast kwamen jullie nog met een aantal andere ideeën, zoals het wegen van de containers en vervolgens in een app laten zien aan inwoners of zij goed bezig zijn of niet. Helaas is dit niet mogelijk, omdat onze inzamelauto’s niet kunnen wegen. Wél kunnen we iets doen met jullie andere tips:

  • Subsidie voor afvalbesparende dingen zoals wasbare luiers 
    Een subsidie zit er niet in, maar het promoten van wasbare luiers staat zeker op ons lijstje. Bijvoorbeeld door bij de geboorteaangifte aandacht te schenken aan wasbare luiers.

 

  • Scholen en jeugd erbij betrekken
    “Het begint bij de jeugd!”, horen we jullie veel zeggen op het platform. En dat is zeker waar! We zijn op dit moment bezig met een plan om het scheiden van afval op alle scholen in Assen (lagere scholen, middelbare scholen en hogeschool) mogelijk te maken.

Weekopdracht 12:

Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?


In de eerste week hebben we gevraagd om te kijken hoe veel nieuwe verpakkingen je op een dag open maakt. Dit waren er soms waren er gemiddeld 10 per week, met uitschieters van 45 verpakkingen op een d...


In de eerste week hebben we gevraagd om te kijken hoe veel nieuwe verpakkingen je op een dag open maakt. Dit waren er soms waren er gemiddeld 10 per week, met uitschieters van 45 verpakkingen op een dag! Nu, 11 weken later, zijn we benieuwd welke verpakking jou het meest is opgevallen tijdens dit experiment. We zien eigenlijk twee thema’s terug komen: overbodige verpakkingen en verpakkingen met een aluminium laagje.

Verpakking met een aluminium laagje
Veel reacties gingen over verpakkingen met een aluminium laagje. Dit gaat bijvoorbeeld over de chips zak die aan de binnenkant een aluminium laagje heeft en aan de buitenkant van plastic is.

Cindy de Jonge: “Al die verpakkingen die zilver of goudkleurig zijn van binnen komen je sprankelend tegemoet als we onze piepkleine grijze prullenbak open doen. Ik was me er (bijna) 100 dagen geleden niet bewust van hoe ongunstig dit verpakkingsmateriaal eigenlijk is.”

Overbodige verpakking
Daarnaast geven jullie aan verbaast te zijn over het aantal overbodig verpakkingen die je tegen komt. Bijvoorbeeld als je producten via internet besteld. Zo kregen Imelda en Adriaan hun gourmetstelletje binnen in een veel te grote doos. De lege ruimte werd opgevuld met plastic.

Johan Eilers verbaasde zich over zijn bestelling uit China in meerdere lichtingen: “Elk product werd apart verpakt en vervolgens verzonden, zonde van al die verpakkingen. Dit kan toch ook in één keer?”


Weekopdracht 11:

Hoe reageert jouw omgeving op je deelname aan 100-100-100?


Afval is een gevoelig onderwerp en elke verandering lijkt al snel grote gevolgen te hebben. Wij waren nieuwsgierig hoe jouw omgeving reageert op je deelname aan 100-100-100. Vinden ze het goed dat je ...


Afval is een gevoelig onderwerp en elke verandering lijkt al snel grote gevolgen te hebben. Wij waren nieuwsgierig hoe jouw omgeving reageert op je deelname aan 100-100-100. Vinden ze het goed dat je zo bewust bezig bent met het scheiden van afval je of verklaren ze je voor gek? En heb jij al iemand kunnen overtuigen van het (goede) doel van afval? We legden de vraag afgelopen week aan jullie voor.

Voorbeeldfunctie
“Wij proberen te laten zien dat afval scheiden niet ingewikkeld en moeilijk is. De één vindt dit interessant, de ander wil er niks van weten.” Dat is de reactie die veel naar voren kwam. Jullie zijn een voorbeeld voor de Assenaren. De afgelopen weken hebben jullie wel bewezen dat het mogelijk is om met veel minder afval te leven. Op dit moment zit het gemiddelde op 1,7 kilo, dat is 6(!) kilo minder dan het gemiddelde van de huishoudens in Assen.

Het is leuk om te zien dat veel van jullie de voorbeeldfunctie serieus nemen. Gezinsleden, familie en vrienden zijn door jullie overtuigd van het (goede) doel van afval scheiden. Hoe? Gewoon laten zien hoe makkelijk het is en wat een verschil het geeft aan restafval als je iets bewuster inkoopt en afval scheidt!

Overvolle containers bij de buren
“Het baart ons af en toe zorgen als we keer op keer weer die overvolle containers aan de weg zien staan. Hoe krijgen we die mensen zover dat ze eens wat bewuster worden?” Het is mooi dat jullie dit signaleren. Probeer je buurman of buurvrouw eens aan te spreken op de volle container, laat hem/haar zien dat het anders kan!

Jullie hebben zorgen over het scheiden van afval: “Wordt alles wel goed gescheiden als mensen die niet willen scheiden gedwongen worden om het wel te doen? Beland er dan niet verkeerd afval in de container?” Wij proberen dit in de gaten te houden. Met een camera in de afvalwagen kunnen we zien wat er in de container zit. Zit er te veel afval in dat er niet in hoort? Dan maken we daar een aantekening van en spreken we de betreffende persoon aan op zijn gedrag.

Een schonere wereld begint bij jezelf!
En jullie bewijzen dat het kan! Goed voorbeeld doet volgen…


Weekopdracht 10:

Wat kun je zelf maken van afval?


Nog drie weken te gaan en dan zit de uitdaging om 100 dagen lang, 100% restafvalvrij te leven er al weer op. En nog steeds daalt het gemiddelde aantal kilo’s restafval dat jullie verzamelen. Afgelopen...


Nog drie weken te gaan en dan zit de uitdaging om 100 dagen lang, 100% restafvalvrij te leven er al weer op. En nog steeds daalt het gemiddelde aantal kilo’s restafval dat jullie verzamelen. Afgelopen week zaten we op 1,3 kilogram. Wat een mooi resultaat!

Maar wat kunnen we nog met het afval dat nu nog in het restafval beland? Wat kun je zelf eigenlijk nog maken van afval? We legden de vraag afgelopen week aan jullie voor. Jullie hebben weer je best gedaan. Van pallets tot tuindecoratie en van Babybelkaasjes tot Babybel KaaRsjes, van alles kwam voorbij! Wij hebben een paar leuke ideeën en tips voor jullie onder elkaar gezet.

Babybel kaaRsjes – Harriët van de Kamp
In de eerste week van de uitdaging liep ik aan tegen de verpakking van Babybel kaasjes. Ik baalde ervan dat ze bij het restafval moesten. Inmiddels heb ik de was-omhulsels omgevormd tot Babybel KaaRsjes. Hartstikke gezellig voor buiten!

Bijenhotel in je tuin – Cindy de Jonge-Stegink
Wij hergebruiken vooral blikjes, bijvoorbeeld van olijven. Vul de blikjes met holle plantenstengels en/of bamboe en zet ze in de tuin. Zo creëer je mini wilde bijenhotels!

Do It Yourself - Harriët van de Kamp
Heb je iets over en wil je er iets anders van maken? Google dan eens met de woorden DIY (Do It Yourself) recycle + eventueel de naam van het artikel. Prachtige voorbeelden komen er bij 'DIY recycle pallet", van tafels tot wandornamenten. En wat je niet van rietjes kunt maken.... prachtig! Ik heb nog niet kunnen kijken bij de nieuwe kringloopwinkel in Assen-Oost, maar ook daar schijnen veel materialen een nieuw leven te krijgen.

Pimp je saaie spullen met behang – Marinda Graver
Rol behang over? Daar kun je zoveel leuke dingen van maken! Ik heb bijvoorbeeld een kast van de Ikea gepimpt en de achterkant van een open kast beplakt met behang. Zo ziet de slaapkamer er weer heel anders uit!

En natuurlijk mogen de poetsdoekjes niet ontbreken. Die kun je makkelijk maken van oude hoeslakens of handdoeken!


Weekopdracht 9:

Welke huishoudelijk apparaten kun jij nog een tweede leven geven?


We leven in een consumptiemaatschappij en schakelen steeds sneller over naar nieuwe modellen van huishoudelijke apparaten. In plaats van weggooien kunnen we het ook hergebruiken. We vroegen jullie afg...


We leven in een consumptiemaatschappij en schakelen steeds sneller over naar nieuwe modellen van huishoudelijke apparaten. In plaats van weggooien kunnen we het ook hergebruiken. We vroegen jullie afgelopen week welke huishoudelijk apparaten jullie nog hebben rondslingeren thuis. En hoe je dit een tweede leven kunt geven.

“Dit wordt saai!”
Dat waren de eerste reacties die binnenkwamen op deze weekopdracht. “Ik heb geen huishoudelijke apparaten die ik niet gebruik”, ”We zijn niet zo van ‘het laatste model”, “Apparaten gaan mee totdat ze stuk zijn”. Huishoudelijke apparaten die nog ongebruikt in huis stonden zijn onlangs meegegeven aan de ‘uitgevlogen kids’ of worden verkocht op marktplaats, ingeleverd bij de kringloop of aangeboden op de plaatselijke online ruil- of verkoopsites.

Trapjesapje
Wij vinden het niet saai, maar vinden dit een bevestiging dat jullie erg goed bezig zijn! Huishoudelijk apparaten blijven jarenlang in gebruik en als ze het niet doen dan worden ze eigenhandig uit elkaar gehaald. Soms maken jullie er zelfs een heel nieuw apparaat van of er het apparaat wordt anders gebruikt. Bijvoorbeeld zoals Jacob Heitman, hij bedacht het Trapjesapje! Jacob: “Binnen 2 a 3 minuten fietsen heb je een heerlijk sapje bij elkaar gefietst, zonder stroom te gebruiken”

Handyman in Assen
Anna Bos tipte nog dat er een Handyman zit in het centrum van Assen. Hier verkopen ze losse onderdelen. Als een apparaat stuk is kun je hier een onderdeel kopen en het apparaat zelf weer repareren. Zo kan een apparaat heel lang meegaan. Handig! J

O ja, heb jij nog een mixer/hakker nodig? Jan van Veen heeft er nog 1 in de aanbieding! :)

 

 


Weekopdracht 8:

Wat zit er nog in jouw restafval?


Afgelopen week draaide de weekopdracht om het restafval. We vroegen ons af wat er nog in jullie restafval zit, nadat jullie al afval gescheiden en voorkomen hebben.     Het blijkt dat er voornameli...


Afgelopen week draaide de weekopdracht om het restafval. We vroegen ons af wat er nog in jullie restafval zit, nadat jullie al afval gescheiden en voorkomen hebben.

   

Het blijkt dat er voornamelijk nog folieverpakkingen in het restafval zitten, zoals verpakkingen van chips en koffiepads. Ook luiers, maandverband, wattenstaafjes/wattenschijfjes en billendoekjes zijn nog te vinden in het restafval. En dan hebben we natuurlijk nog de stofzuigerzakken, die wegen het zwaarst… ;-). Al met al, helemaal niet zo veel. En dat blijkt ook uit jullie resultaten, want gemiddeld staat er 1,9 kilo op de teller (we zitten voor het eerst onder de 2 kilo!).

Twijfelafval
Met een kijkje in de inhoud van jullie restafvalzak, zagen we ook meteen waar jullie tegenaan lopen bij het gescheiden inzamelen van afval. Een aantal dingen levert nog verwarring op, ook bij ons. Nu is het de kunst om helderheid te scheppen.

  • De roomboterwikkels
    Het is een verpakking die al meerdere keren terug is gekomen op het forum. De roomboterwikkel is meestal gemaakt van papier met een plastic laagje. De Recyclemanager geeft het volgende antwoord:
    “Een boterwikkel hoort bij het restafval. Technisch gezien is het misschien mogelijk om producten uit elkaar te halen, maar alleen voor drankenkartons zijn productielijnen ingericht en afgesteld. Daar kunnen de meeste verpakkingen die zijn gemaakt uit meerder materialen (plastic met aluminium, papier met plastic, papier met aluminium en plasticlaagje) niet in. Dus boterwikkels en zakjes van jus (net als chipszakken, koffiepakken etc) horen bij het restafval. In de recycling van drankpakken kunnen zelfs bussen van Pringles chips verstorend werken, die toch van zeer gelijksoortig materiaal gemaakt worden.“

    De roomboterwikkels bij het restafval dus!

  • De deo spuitbus
    Is de spuitbus leeg? Dan mag deze in de oranje container. Dit geldt eigenlijk voor alle spuitbussen, als ze maar leeg zijn. Er is wel een uitzondering op de regel: bijvoorbeeld de kitspuit. In deze spuitbus blijft namelijk altijd een restje zitten. Daarom hoort deze echt bij het restafval. 

  • Keukenpapier en papieren zakdoekjes
    Moet het nou in de grijze, de groene of de blauwe container? De meningen zijn er over verdeeld. Als het papier heel erg vervuild is, dan hoort dit in het restafval thuis. Is er met een keukenpapiertje een drupje thee verwijderd? Dan kan het prima bij het oud papier. Bij twijfel: restafval! 

  • Blisters
    Sommige deelnemers hadden de blisters nog bij het restafval zitten. Je weet wel, die harde plastic verpakkingen die je met geen mogelijkheid open kunt krijgen. Je raadt het al: deze verpakking kan in de oranje bak!

  • Vleesbakjes
    Vleesbakjes zaten bij sommigen van jullie nog tussen het restafval, maar ze mogen ook in de oranje bak. Het is wel belangrijk van welk materiaal het bakje is gemaakt: is het opgeschuimd kunststof (zoals piepschuim)? Dan hoort het in het restafval. Is het bakje gemaakt van plastic dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het plastic van de blisterverpakkingen? Dan mag het bij het PMD. Ben je bang dat er ongedierte op af komt? Knoop er dan nog even een plastic zakje om heen (bijvoorbeeld het zakje waar het brood of de groente in zat), spoel het bakje even af of laat het plastic drogen door de oranje container een stukje open te zetten.

Weekopdracht 7:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


Deze week vroegen we in de weekopdracht naar jullie ultieme recept om van restjes eten weer een lekker gerecht te maken. Er zijn een paar recepten binnen gekomen, maar veel van jullie geven aan dat ju...


Deze week vroegen we in de weekopdracht naar jullie ultieme recept om van restjes eten weer een lekker gerecht te maken. Er zijn een paar recepten binnen gekomen, maar veel van jullie geven aan dat jullie eigenlijk nooit kliekjes hebben.

Toch nog wel iets over na het eten?
Dan biedt de vriezer een uitkomst! Of het wordt de volgende dag een maaltijd voor de sportende kinderen. Soms wordt de kliekjesbuurman, -(schoon)vader of -tante er blij mee gemaakt!

Afgepast kopen en koken
Al met al kunnen we concluderen dat jullie al goed afgepast kopen en koken. Bewust boodschappen doen, voorkomt kliekjes en afval. Harriët van der Kamp noemt het ‘stapelkoken’: van te voren plannen wat je gaat koken (bijv. door een weekmenu) en rekening houden met de ingrediënten die je gaat gebruiken. Zo kun je de eerste dag aardappeltjes met gekookte wortels eten; de tweede dag rauwe wortelsalade en de derde dag het restant in de nasi. macaroni of hutspot verwerken. Het scheelt tijd, geld en afval!

Kliekjesrecepten
Hieronder de drie genomineerde kliekjesrecepten. We hebben aan de kok van het Duurzaamheidscentrum gevraagd om het leukste recept eruit te kiezen. Deze week maken we bekend wie de duurzame lunch wint!

  • Crumble – Anna Bos 
    Van fruit met bruine plekjes, banaan appel, pruimen kan je een goddelijke crumble, maken. fruit met een kruimeltjes laagje. Hier doet hij het goed met een beetje custard vla. http://www.foodiesmagazine.nl/recepten/apple-crumble/

  • Rijstkoekjes – Geeske Nijboer-Wanningen  
    Als er wat gekookte rijst overblijft maak ik daar heerlijke rijstkoekjes van. Aan de rijst voeg ik toe: een ei, wat bloem of pannenkoekmeel, wat suiker of stevia, een beetje kaneel, een scheutje olie en wat melk. Roeren tot een stevig beslag. Volle eetlepels beslag in de koekenpan en om en om bakken. Eventueel bestrooien met poedersuiker en smullen maar! Warm zijn ze het lekkerst.
  • Kliekjespizza – Anna Bos
    Restjes, oude uien, stukje kaas, mozzarella, half blik ananas, blikje tonijn, kruiden oa gerookte paprika, oregano. - bloem-water en olijfolie. Zet de oven op 200 graden en smullen maar! Niets kopen, zo uit de koelkast.

Weekopdracht 6:

Wat kan jij ruilen met anderen?


We kunnen maar één ding concluderen; jullie zijn ontzettend goed bezig! We zagen dat jullie de datum van etenswaren goed in de gaten houden én het voor lang houdbare waren niet zo nauw nemen met de TH...


We kunnen maar één ding concluderen; jullie zijn ontzettend goed bezig! We zagen dat jullie de datum van etenswaren goed in de gaten houden én het voor lang houdbare waren niet zo nauw nemen met de THT (tenminste houdbaar tot). THT is in veel gevallen een indicatie, vertrouwen op je zintuigen is vaak een betere indicatie. TGT (te gebruiken tot) daarentegen staat vaak op vlees/vis en koelverse maaltijden. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Lees meer over THT en TGT op  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/houdbaarheidsdatum-tht-tgt-.aspx.

Ook zijn jullie al veel aan het ruilen om producten een tweede leven te geven. Bijvoorbeeld via de kringloopwinkels, maar ook Facebook heeft veel ruilhoeken! Hieronder een overzichtje:

Genoeg mogelijkheden om iemand anders blij te maken met door jou niet meer gebruikte producten! Op deze manier laten we zien dat ongebruikte spullen geen restafval hoeft te zijn.

Weggeefwinkel - Martzen Hansma 
“Naast kringloop en ruilsites kun je ook spullen weggeven aan de Weggeefwinkel. Hier kunnen mensen die gebruik moeten maken van de voedselbank zonder betaling spullen ophalen. Inname is wel afhankelijk van wat de weggeefwinkel wil hebben. Zie http://www.budgetsupport.nl/weggeefwinkel/

Spullen ruilen voor eten – Esther Bazuin
“Er zijn genoeg FB-sites waarop je gratis kunt weggeven of ruilen. Er is in Assen een super initiatief waar ze spullen ruilen voor eten en zo voedselpakketten maken voor mensen die het niet te breed hebben. Er gebeuren mooie dingen zo. En idd ik kijk eerst of ik er iemand anders blij mee kan maken voordat ik iets weggooi.”

Lang leve Facebook ruilhoeken! – Grootste Gezin
“Inmiddels al zoveel via Facebook geruild en weg gegeven. Dingen die nog prima zijn, maar hier niet meer nodig dan wel überhaupt niet gebruikt. Van kleding tot ladekast tot overgebleven zwemluiers. Heerlijk om die dingen een tweede leven te geven in ruil voor bijvoorbeeld een brood of een pak rijst.”


Weekopdracht 5:

Welke winkelier in Assen werkt al goed mee om afval te voorkomen?


In de vijfde weekopdracht stond de vraag centraal: welke winkelier in Assen werkt al goed mee om afval te voorkomen? En geef deze winkelier een pluim. De winkel die er het meest uitspringt, wordt in h...


In de vijfde weekopdracht stond de vraag centraal: welke winkelier in Assen werkt al goed mee om afval te voorkomen? En geef deze winkelier een pluim. De winkel die er het meest uitspringt, wordt in het zonnetje gezet! We hebben heel wat suggesties binnen gekregen. Hieronder de top vijf.

  1. De KaasBazar (www.dekaasbazar.nl), vestiging Kloosterveen. Daar is een hoop verpakkingsvrij te verkrijgen. Als je je eigen verpakking meeneemt, wegen ze de verpakking en vullen ze die vervolgens met kaas, antipasti, nootjes e.d.
  2. De Turkse winkel in de Rolderstraat. Alle versproducten zijn los en zonder verpakking te koop.
  3. Kemkers groenteboer in Marsdijk. Fruit en groenten kan mee in eigen tasjes.
  4. Livera, Mercurius winkelcentrum. Ze verpakken je textiel in een heel dun papiertje. Wel een verpakking, maar geen plastic. Bij nieuwe kleding is het toch fijn dat er iets omheen zit voordat het je eigen tas ingaat.
  5. De plaatselijke kringloopwinkels. Alles dat daar vandaan komt, voorkomt afval. Het vraagt wel een verandering in het denkpatroon, dat als je iets nodig hebt, je dat nieuw uit de winkel haalt. Soms ligt in een kringloopwinkel de oplossing in iets anders dan je oorspronkelijk zocht.

En nog een speciale vermelding voor de markt. Waar het goed mogelijk is om producten te kopen zonder verpakking, dus je eigen duurzame verpakkingen meenemen voor gebruik.

De KaasBazar staat bovenaan in de top 5 en zetten we komende week in het zonnetje. Deze winkelier ontvangt een bloemetje van ons namens de deelnemers 100-100-100 en een echte gouden container! Jullie kunnen de foto binnenkort bewonderen op het platform, de website afval.assen.nl en de berichten van de Brink :) 


Weekopdracht 4:

Waar in huis ontstaat jouw afval?


We waren benieuwd waar in huis jullie afval ontstaat. Daarom hebben we jullie afgelopen week gevraagd hoeveel prullenbakken er in jullie huishoudens staat en waar. Jullie hebben weer massaal gereageer...


We waren benieuwd waar in huis jullie afval ontstaat. Daarom hebben we jullie afgelopen week gevraagd hoeveel prullenbakken er in jullie huishoudens staat en waar. Jullie hebben weer massaal gereageerd!

Wat ons opviel, is dat jullie al ontzettend goed bezig zijn. Sommige van jullie hebben zelfs de prullenbak voor het restafval al uit huis geplaatst. Het meeste afval ontstaat toch in de keuken. Gemiddeld staan er bij vijf prullenbakken bij jullie in huis, waarvan ongeveer de helft in de keuken.

Handige tips

We hopen dat jullie met deze weekopdracht meer inzicht en vooral ook ideeën hebben gekregen hoe je je afval thuis handig kunt organiseren. Een paar handige tips van verschillende deelnemers vind je hieronder:

GFT bakje op het aanrecht - Els Timmerman
Sinds deze proef hebben we een gft afvalbakje op het aanrecht en dat wordt heel veel gebruikt. Iedere dag legen we het bakje in de groene container. Hier thuis is het al een goede gewoonte geworden en hoeven we geen moeite meer te doen om het restafval zo klein mogelijk te houden.

Werkrommeltje - Imelda en Adriaan van Ankeren
Sinds dit project hebben we 2 bakjes op ons bureau bij de pc's in de woonkamer...1 voor papier en 1 voor rest. Op die manier zijn onze "werk-rommeltjes" meteen gescheiden.

Restafvalbak, weg ermee! - Cindy de Jonge-Stegink
De prullenbak voor restafval binnen hebben we weg gedaan. Dat bleek een top-actie! Doordat je nu verder moet lopen heb je tijd om te bedenken wat in welke container gaat. Het gemak van even snel weggooien in de restafvalbak is er niet meer, maar ‘t went heel snel.


Weekopdracht 3:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


Alweer een week voorbij! We hadden een uitdagende opdracht voor jullie klaarstaan, waarmee we jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. In totaal hebben we maar liefst 65 tips van jullie gehad en...


Alweer een week voorbij! We hadden een uitdagende opdracht voor jullie klaarstaan, waarmee we jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. In totaal hebben we maar liefst 65 tips van jullie gehad en daar kunnen we vast ons voordeel mee doen in de experiment. Tips gemist? We hebben een top 5 gemaakt van de tips waarvan wij denken dat ze jou de komende weken verder helpen!

Naar de markt met je eigen tasjes – Martzen Hansma
Afgelopen weekend had ik 15 kilo fruit en geen enkele verpakking! Ook het brood en kaas haal ik zo. Het vlees wordt speciaal op mijn verzoek alleen in plastic zakjes verpakt. Ik neem een koeltasje mee. Kortom: fan van de markt!

De plantenbak opvullen – Charissa Roossien
Piepschuim of de plastic bakjes die om plantjes zitten, gebruiken om de plantenbak op te vullen. Je hergebruikt de verpakking, de plantjes hebben geen last van natte voeten en je bespaart potgrond!

Sinaasappelnetjes haken – Harriët van de Kamp
In de afgelopen weken heb ik de netjes van sinaasappels bewaard en die gebruik ik nu in plaats van plastic zakjes om fruit en groenten af te wegen.

De tasjes knapten regelmatig kapot als er meerdere appels in zaten. Helaas hebben de sinaasappelnetjes niet erg veel ruimte; 10 appels passen er niet tegelijk in. Daarom ben ik een netje aan het haken. Leuk werk en met dun garen weegt het nog minder dan een plastic zakje.

Mama’s toverzolder – Monique Meppelink
Het hergebruiken of niet onnodig verspillen en weggooien doe ik door veel gebruik te maken van de kringloop winkels en ruil sites via Facebook. Zowel voor de gezellige hebbedingetjes als voor kleding. Verheug mij nu al op de vrijmarkt op koningsdag. Door goed te weten wat ik nodig heb voor bijvoorbeeld de kinderen, maakt dat ik het tweedehands op maat op voorraad heb (bv regenlaarzen). Dan hoef ik het niet nieuw te kopen als ze aan een maat toe zijn. Mijn kinderen noemen onze zolder ook "mama's tover zolder".

NEE/JA of NEE/NEE sticker – Harriët van de Kamp
Hebben jullie al een NEE/JA of NEE/NEE sticker op de brievenbus? Scheelt een hele hoop papier dat anders in de blauwe bak terechtkomt. En de papieren krant is toch al omgezet in een digitaal (al dan niet betaald) abonnement? Na zulke acties hoeft je blauwe container niet eens maandelijks aan de straat :-) De sticker kun je trouwens ophalen op het gemeentehuis.

 


Weekopdracht 2:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Wat een geweldige week was dit! In totaal hebben we 129 foto’s voorbij zien komen. Een foto maken lukte niet altijd, maar we hebben ook veel berichten gezien met een omschrijving van het afval. Top! ...


Wat een geweldige week was dit! In totaal hebben we 129 foto’s voorbij zien komen. Een foto maken lukte niet altijd, maar we hebben ook veel berichten gezien met een omschrijving van het afval. Top!

Een paar dingen die ons zijn opgevallen:

  • We zagen veel snijresten op de foto’s terug, bijvoorbeeld schillen van aardappelen, uien of fruit. En dat kan natuurlijk in de groene bak! Scheelt ook weer stankoverlast in de grijze.
  • Jullie oranje container zit vast al goed vol ;-) Er kwamen een hoop drankenkartons, plastic verpakkingen en blikjes voorbij.
  • We hebben weinig restafval gezien, slechts een aantal scheurzakje voor kruidenmix, saus etc. Goed bezig!

Nog een paar tips die we willen meegeven bij het koken van je volgende maaltijd:

  • Gemak dient de mens, maar zelf sauzen maken is niet zo moeilijk. Er is een speciaal kookboek over koken zonder zakjes en pakjes.
  • In de (super)markt zijn veel onverpakte producten. Misschien is het een idee om voor deze producten te kiezen en ze mee te nemen in een eigen tas. Dat bespaart weer wat verpakkingen.

Succes met de volgende weekopdracht!


Weekopdracht 1:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


Aan de eerste weekopdracht is goed meegedaan! We hebben in totaal maar liefst 151 reacties gekregen op dit webplatform. Hieronder de statistieken op een rijtje: - In totaal zijn 1551 verpakkingen ...


Aan de eerste weekopdracht is goed meegedaan! We hebben in totaal maar liefst 151 reacties gekregen op dit webplatform. Hieronder de statistieken op een rijtje:

  • In totaal zijn 1551 verpakkingen geopend

  • Gemiddeld zijn dat 10 verpakking per persoon, per week (het gemiddelde in Nederland is 7 verpakkingen op een dag!)

  • Het maximum aantal was 45 verpakkingen op een dag

  • Een aantal keren is er zelfs maar 1 of 2 verpakkingen op een dag opengemaakt!

Welke eyeopener heeft deze weekopdracht jou opgeleverd?